Osuustoiminta

Sinivalkoista osuustoimintaa jo yli 100 vuotta

Suomeen osuustoiminta-aate kulkeutui 1800-luvun lopulla, sortovuosien alussa. Aatteen isänä Suomessa pidetään taloustieteilijä, professori Hannes Gebhardia (1864 -1933).

Nykyaikaiset osuuskunnat ovat hyvin johdettuja, uudistuvia ja dynaamisia yrityksiä. Suomessa toimii noin 4500 osuustoiminnallista yritystä, joissa on noin jo yli 7 miljoonaa jäsentä. Osuuskuntien alueellinen merkitys on tärkeä, sillä osuuskuntien kautta syntyy jatkuvasti uusia työpaikkoja samalla kun nykyiset yrittäjät vahvistavat asemiaan.

Kaiken kaikkiaan osuustoiminnan merkitys Suomen taloudelliselle kehitykselle on ollut merkittävä. Se on kehittänyt niin maaseutuelinkeinoja kuin luonut tunnettuja ja kansainvälisestikin menestyviä suuryrityksiä.

Viime vuosien menestystarinoita ovat esimerkiksi OP-ryhmän nousu Pohjoismaiden kannattavimmaksi pankkiryhmäksi, S-ryhmän saavutukset vähittäistavarakaupassa sekä Metsäliiton kasvu Euroopan suurimmaksi tuottajaosuuskunnaksi.

Perinteistä osuustoiminnallista yrittäjyyttä edustavat mm:

  • Valio
  • Atria
  • Metsäliitto
  • Osuuspankki
  • HK
  • Lähivakuutus
  • Agrimarket

Osuustoiminta ulkomailla

Maailman ympäri mennään, yhteen tullaan

Osuuskunta on laajalti ympäri maailmaa levinnyt yritysmuoto. Kansainvälinen osuustoimintaliitto ICA on maailman toiseksi suurin järjestö heti YK:n jälkeen. ICA:lla on yli 230 jäsenorganisaatiota yli 100 maassa – ICA yhdistääkin yli miljardia ihmistä maailmanlaajuisesti. ICA:n jäsenorganisaatioiden kautta pääsee halutessaan mainiolle osuustoiminnalliselle maailmanympärysmatkalle. (http://ica.coop/en)

Myös Euroopan Unionin alueella osuustoiminta on vilkasta ja sitä edistetään yhteisötalouden osa-alueena DG Enterprisen/social economy alaisuudessa. Euroopan Unionin alueella yhteisötaloudessa toimii noin 2 miljoonaa yritystä, jotka työllistävät 11 miljoonaa ihmistä. Jäseniä näissä yrityksissä on yhteensä yli 160 miljoonaa.